Samenwerking WISjH en Amerpoort krijgt aandacht op lokale nieuwssite Hilversum

HILVERSUM – Hilversum is in 2021 een nieuw appartementencomplex rijker. Amerpoort en woongroep WISjH (Wooninitiatief Speciale jongeren Hilversum) zijn een samenwerking aangegaan en zo is er een belangrijke stap gezet in de richting naar een appartementencomplex waar jongeren met een verstandelijke/lichamelijke beperking zelfstandig kunnen wonen.

WISjH is een stichting die bestaat uit ouders van kinderen met een beperking. Volgens zowel WISjH als Amerpoort gebeurt het tegenwoordig vaker dat er ouderinitiatieven komen die een woongroep willen realiseren. Volgens Alfons Klarenbeek (coördinator ouderinitiatieven bij Amerpoort) heeft dit verschillende oorzaken. ‘’Ouders kunnen hun PGB (Persoonsgebonden Budget, een budget dat mensen krijgen om de zorg te regelen die ze nodig hebben als ze een beperking hebben) bij elkaar leggen en zo kunnen zij gezamenlijk zorg inkopen. Ook hebben ouders op deze manier zelf meer regie over de zorg voor hun kind.’’ Klarenbeek gaf de volgende vergelijking: ‘’Als mensen naar de slager gaan, willen ze kwaliteit. Als de kwaliteit van het product niet goed genoeg is, kun je ervoor kiezen om de volgende keer naar een andere slager te gaan. Zo is dat ook met ouders die de zorg voor hun kind op deze manier willen organiseren. Als het ze niet bevalt, gaan ze een andere zorgaanbieder zoeken. Door ouderinitiatieven hebben ouders en bewoners meer regie in eigen handen.’’

Voordat daadwerkelijk een zorgcomplex is voor de jongeren, zijn er een aantal jaren voorbij gegaan. In 2020 is het appartementencomplex van woongroep WISjH klaar en dan kunnen er ook mensen gaan wonen. Volgens Matthijs Smit (secretaris Stichting WISjH) is dat voor Stichting WISjH een bewuste keuze: ‘’In 2020 zijn onze kinderen oud genoeg om zelfstandig te kunnen wonen.’’. Alfons Klarenbeek geeft nog een andere reden: ‘‘Voor je een woning voor mensen met een beperking kunt realiseren, moet je veel regelen. Ouderinitiatieven beginnen vaak klein (vier of vijf ouders) dus de groep moet eerst meerdere kandidaten een grotere groep bij elkaar zien te krijgen. Daarna moet je een goed idee en plan hebben. Je moet bedenken voor welke mensen je een woongroep wilt creëren, wat is het bewonersprofiel?’’ ‘‘Wat het langste duurt is het vinden van een goede locatie.’’, aldus Alfons Klarenbeek. ‘‘Je moet een ruimte vinden waar een groep twintig mensen kunnen wonen.’’

http://hilversum.hu.nl/samenwerking-tussen-stichting-wisjh-en-amerpoort/

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.